niedziela, 24 sierpnia 2014

Potrawa z bogatym wnętrzem, czyli pierogi

   Osobiście nie znam osoby, która nie lubi pierogów. Sycące danie, skład farszu zależy od naszych upodobań. To właśnie od wspólnie lepionych z mamą pierogów zaczęła się moja kuchenna edukacja.
   Jeśli chodzi o przyprawy to kwestia indywidualna, mam sprawdzone i tak na przykład producent robi kilka odmian pieprzu ziołowego a mi akurat pasuje ten Pieprz ziołowy Babuni i używam go od lat. Jako, że lubię wspierać lokalny rynek to twaróg z pobliskiej mleczarni Bieluch albo swojski - wiejski.
Zobaczcie jakie pyszne ze skwareczkami domowej roboty - Pierworodny pochłonął 10 sztuk.





Ciasto 

3 czubate szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli - taka porządna
Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20 minut żeby "odpoczęło".
Ruskie
1 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków
2 kostki twarogu półtłustego
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
majeranek
Ziemniaki przepuszczamy w maszynce do mielenia. Twaróg, jajko i przyprawy (majeranek rozcieramy w dłoniach) wgniatamy do ziemniaków. Odstawiamy do lodówki na trochę żeby scaliło się.


 Z kaszą z serem
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
1 kostka twarogu
1 jajko
sól
pieprz ziołowy - tak "szczerze"
vegeta wg uznania

Wszystko razem zagniatamy i chłodzimy.


Soczewica
Opakowanie soczewicy
2 cebule
olej do smażenia
sól
pieprz ziołowy
troszkę curry
przyprawa maggi ale niekoniecznie
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Wszystko mielimy, doprawiamy, zagniatamy i chłodzimy.


Z podrobami
Ośrodek wieprzowy (płucka, ozorek, serce)
kawałek podgardla
mała wątróbka (niekoniecznie)
2-3 cebule
1 jajko
przyprawy ( sól. pieprz z., papryka słodka, majeranek)
Ośrodki i podgardle gotujemy do miękkości, wątróbkę podsmażamy z cebulką. Wszystko mielimy, dodajemy jajko i przyprawy i wyrabiamy.


Kapusta z grzybami
1 kg kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
kilka suszonych grzybów
2-3 cebule
olej
przyprawy
ewentualnie bułka tarta
Kapustę z suszonymi grzybami obgotowujemy przez 15 minut, odcedzamy i dobrze odciskamy. Pieczarki z cebulą podsmażamy. Wszystko mielimy na siatce z większymi oczkami niż na mielone. Doprawiamy - jeśli za rzadkie to możemy dodać trochę bułki tartej.

To moje sprawdzone farsze.
Domyślam się co będzie u Was jutro na obiad.
PIEROGI !!!

Życzę smacznego i pozdrawiam.

1 komentarz:

  1. Mmm, ale mi smaka zrobiłaś! uwielbiamy i tez sami robimy - z mięsem wp-woł, ruskie i z kapustką i grzybami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń