wtorek, 12 sierpnia 2014

Smaki lata ukryte w słoiczkach

Dziś kilka sprawdzonych przepisów na sałatki warzywne na zimę.

Sałatki to tak na 5-6 litrowych słoików ale ja robię w takich po dżemach i więcej wychodzi, a pieczarki w gotowaniu kurczą się trochę.

                                                            Sałatka ogórkowa:

4 kg ogórków(obrane i w talarki pokrojone)
marchew starta na tartce jarzynowej (ile kto chce), cebula w pół talarki, gorczyca.
Zalewa: 1szk.octu, 4 szk.wody, 3/4 szk. cukru, 2 łyżki soli.
Zagotować i wrzucić wszystkie składniki i na noc zostawić w chłodnym miejscu (na balkon najlepiej). Zagotować wszystko razem i nakładać do słoiczków. Pasteryzować 15 minut.

                                                         Zalewa do papryki:
2,5 l wody
1/2 l octu
1,5 szk. cukru
2 łyżeczki soli
ziele angielskie, listek laurowy po 2 do słoika
czosnek lub gorczyca.
Zagotować i zalewać słoiki, pasteryzować. ( Jeśli chcemy zamarynować cukinię trzeba dodać więcej cukru - tak ze 2 łyżki)

                                                        Zalewa do grzybów
:
1/2 -1 szk. octu 10%
3-4 szk. wody
1 łyż. soli
3 łyż. cukru
ziele, listek, pieprz. Wszystko zagotować i połączyć z obgotowanymi grzybami. Pasteryzować 15 minut.

                                                        Buraczki z papryką:
4 kg ugotowanych i startych na jarzynowej buraczków
1 kg papryki (taka gorsza może być,trochę przywiędnięta) w paseczki pokroić
1 kg cebuli i kostkę
3/4 szk. cukru
2 łyż soli
1 szk.oliwy
1 szk. octu
1 szk. wody. Zagotować wszystko, tak aż cebula będzie miękka i do słoiczków na gorąco nakładać.

                                                  Ogórki konserwowe: 6 szk.wody
1 szk.octu 10%
2 łyż.soli
3-4 łyż cukru
ziele angielskie
2 listki laurowe
Wszystko zagotować. Do słoików dajemy po 1 ząbku czosnku, trochę chrzanu, gorczycy, marchewkę w plasterkach (2-3dla ozdoby). Zalewamy ogóry, zakręcamy i 15 minut pasteryzujemy.

                                                 Pieczarki z papryką

2 kg papryki (pokroić na cząstki)
 1 kg pieczarek (małe, opłukane, nie trzeba obierać)
1/2 kg cebuli (w pół talarki)
Zalewa: 4 szk.wody, 1 szk.octu, 3 łyżeczki soli, 1 szk.cukru). Wszystko razem zagotować i do słoików. Nie trzeba pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz