Inspiracją był dla mnie ten filmik z kanału www.popularnie.pl
Jako, że w Lidlu była promocja i ciasto francuskie było po 1,99zł - wzięłam 3 i tego dżem morelowy. Jabłka miałam (w sumie nadal mam całą skrzynkę) więc przy pomocy No.2 zrobiliśmy piękne róże. Fakt, czasochłonne ale warto dla takiego widoku i smaku.
Proporcje na 12 różyczek.
4-5 czerwonych jabłek
2 op. ciasta francuskiego
1 słoiczek dżemu morelowego
1szkl. wody
2 łyżki cukru
sok z cytryny (ew. kwasek cytrynowy)
cynamon
cukier puder do posypania - ja użyłam cukru perlistego ale rozpuścił się.
W garnku gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy plasterki jabłka i gotujemy 2-3 minuty aż trochę zmiękną. Rozkładamy na tacy do wystudzenia i wysuszenia.
Ciasto francuskie nacinamy na 6 długich pasków. Smarujemy dżemem morelowym (jeśli jest gęsty rozcieńczamy trochę gorącą wodą).
Na połowie rozkładamy jabłka, tak żeby delikatnie zachodziły na siebie. Posypujemy cynamonem.
Wolny brzeg ciasta zakładamy na jabłka i dość ciasno zwijamy w kierunku układania jabłek.
Wierzch smarujemy pozostałym dżemem.
Wstawiamy do piekarnika na 200*C na 30-40 minut i gotowe. Taka jabłkowa róża z ciasta francuskiego z pewnością mile zaskoczy i domowników i gości.
Smacznego życzy Marta i No.2 z KalMar-owej kuchni.
Kurczę, niesamowicie pomysłowe i bardzo efektowne!! Muszę to kiedyś zrobić dla rodzinki! Ale się zdziwią!! Może takie pychotkowe róże zrobimy z Franiem na urodziny Babci??!!
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością Babcia ucieszy się. Proponuję po upieczeniu przełożyć do okrągłego pudełeczka i przewiązać piękną kokardą - świetna alternatywa dla bombonierki ;-)
UsuńJa wypróbowałam przepis wczoraj i wszyscy byli zaskoczeni efektem :) Robi duże wrażenie
OdpowiedzUsuńKurcze, wyglądają przecudnie, ale za każdym razem ciasto wychodzi mi surowe w środku, za to jabłka już przypieczone:( Próbowałam już z różnymi ciastami, z dżemem i bez ale cały czas to samo... Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie może być błąd? Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
OdpowiedzUsuńHmmm, a masz w piekarniku opcję "dolna grzałka"? Jak jabłka zaczynają się przypiekać to wyłącz górną grzałkę i zostaw tylko dolną. Ewentualnie niższa temperatura i termoobieg. Mam nadzieję, ze pomogłam i następnym razem wyjdą idealnie.
Usuńniestety nie wychodzą zawsze środek zostaje nie dopieczony..hmmm próby sie nie powiodły
OdpowiedzUsuńKurcze, szkoda. A w jakiej formie pieczesz? Ja użyłam blaszki na muffinki i papierowych foremek. Za silikonem nie przepadam bo potem wypieki mają specyficzny smak.
Usuńmi wyszły idealnie, dziękuję za wskazówki, wypróbowałam i bukiet roż dla Mamy na imienny wyszedł idealny :) http://odczuciaiuczucia.blogspot.com/2015/11/jesienne-roze-z-jabek-cud-miod-palce.html?showComment=1447409974963#c7236100708146276193
OdpowiedzUsuńmi wyszły idealnie, dziękuję za wskazówki, wypróbowałam i bukiet roż dla Mamy na imienny wyszedł idealny :) http://odczuciaiuczucia.blogspot.com/2015/11/jesienne-roze-z-jabek-cud-miod-palce.html?showComment=1447409974963#c7236100708146276193
OdpowiedzUsuńSuper a pomysł z bukietem rewelacyjny.
Usuń39 yrs old Community Outreach Specialist Adella Rand, hailing from Terrace Bay enjoys watching movies like "Christmas Toy, The" and Knitting. Took a trip to Historic City of Ayutthaya and drives a Gurney Eagle Mk1. Idz do strony internetowej
OdpowiedzUsuń