poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Francuskie róże z jabłek

Ci z Was, którzy od początku śledzą blog wiedzą, że mam w domu zapalonych piłkarzy. Pierworodny i No.2 są członkami w miejscowej drużynie piłkarskiej. Zaplanowany turniej z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych został przełożony. No.2 był bardzo zmartwiony tym faktem, więc postanowiłam poprawić mu humor i przygotować coś specjalnego.
Inspiracją był dla mnie ten filmik z kanału www.popularnie.pl

Jako, że w Lidlu była promocja i ciasto francuskie było po 1,99zł - wzięłam 3 i tego dżem morelowy. Jabłka miałam (w sumie nadal mam całą skrzynkę) więc przy pomocy No.2 zrobiliśmy piękne róże. Fakt, czasochłonne ale warto dla takiego widoku i smaku.
Proporcje na 12 różyczek.
4-5 czerwonych jabłek
2 op. ciasta francuskiego
1 słoiczek dżemu morelowego
1szkl. wody
2 łyżki cukru
sok z cytryny (ew. kwasek cytrynowy)
cynamon 
cukier puder do posypania - ja użyłam cukru perlistego ale rozpuścił się.

Umyte jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie plastry.


W garnku gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy plasterki jabłka i gotujemy 2-3 minuty aż trochę zmiękną. Rozkładamy na tacy do wystudzenia i wysuszenia.
Ciasto francuskie nacinamy na 6 długich pasków. Smarujemy dżemem morelowym (jeśli jest gęsty rozcieńczamy trochę gorącą wodą).


Na połowie rozkładamy jabłka, tak żeby delikatnie zachodziły na siebie. Posypujemy cynamonem.



Wolny brzeg ciasta zakładamy na jabłka i dość ciasno zwijamy w kierunku układania jabłek.



Gotową różę umieszczamy w nasmarowanej masłem formie na babeczki. Jeśli mamy silikonową to nie musimy natłuszczać.


Wierzch smarujemy pozostałym dżemem.


Wstawiamy do piekarnika na 200*C na 30-40 minut i gotowe. Taka jabłkowa róża z ciasta francuskiego z pewnością mile zaskoczy i domowników i gości.


Smacznego życzy Marta i No.2 z KalMar-owej kuchni.

10 komentarzy:

  1. Kurczę, niesamowicie pomysłowe i bardzo efektowne!! Muszę to kiedyś zrobić dla rodzinki! Ale się zdziwią!! Może takie pychotkowe róże zrobimy z Franiem na urodziny Babci??!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością Babcia ucieszy się. Proponuję po upieczeniu przełożyć do okrągłego pudełeczka i przewiązać piękną kokardą - świetna alternatywa dla bombonierki ;-)

      Usuń
  2. Ja wypróbowałam przepis wczoraj i wszyscy byli zaskoczeni efektem :) Robi duże wrażenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, wyglądają przecudnie, ale za każdym razem ciasto wychodzi mi surowe w środku, za to jabłka już przypieczone:( Próbowałam już z różnymi ciastami, z dżemem i bez ale cały czas to samo... Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie może być błąd? Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, a masz w piekarniku opcję "dolna grzałka"? Jak jabłka zaczynają się przypiekać to wyłącz górną grzałkę i zostaw tylko dolną. Ewentualnie niższa temperatura i termoobieg. Mam nadzieję, ze pomogłam i następnym razem wyjdą idealnie.

      Usuń
  4. niestety nie wychodzą zawsze środek zostaje nie dopieczony..hmmm próby sie nie powiodły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, szkoda. A w jakiej formie pieczesz? Ja użyłam blaszki na muffinki i papierowych foremek. Za silikonem nie przepadam bo potem wypieki mają specyficzny smak.

      Usuń
  5. mi wyszły idealnie, dziękuję za wskazówki, wypróbowałam i bukiet roż dla Mamy na imienny wyszedł idealny :) http://odczuciaiuczucia.blogspot.com/2015/11/jesienne-roze-z-jabek-cud-miod-palce.html?showComment=1447409974963#c7236100708146276193

    OdpowiedzUsuń
  6. mi wyszły idealnie, dziękuję za wskazówki, wypróbowałam i bukiet roż dla Mamy na imienny wyszedł idealny :) http://odczuciaiuczucia.blogspot.com/2015/11/jesienne-roze-z-jabek-cud-miod-palce.html?showComment=1447409974963#c7236100708146276193

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super a pomysł z bukietem rewelacyjny.

      Usuń