Jeśli chodzi o przyprawy to kwestia indywidualna, mam sprawdzone i tak na przykład producent robi kilka odmian pieprzu ziołowego a mi akurat pasuje ten Pieprz ziołowy Babuni i używam go od lat. Jako, że lubię wspierać lokalny rynek to twaróg z pobliskiej mleczarni Bieluch albo swojski - wiejski.
Zobaczcie jakie pyszne ze skwareczkami domowej roboty - Pierworodny pochłonął 10 sztuk.
Ciasto
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli - taka porządna
Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20 minut żeby "odpoczęło".
Ruskie
1 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków2 kostki twarogu półtłustego
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
majeranek
Ziemniaki przepuszczamy w maszynce do mielenia. Twaróg, jajko i przyprawy (majeranek rozcieramy w dłoniach) wgniatamy do ziemniaków. Odstawiamy do lodówki na trochę żeby scaliło się.
Z kaszą z serem
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej1 kostka twarogu
1 jajko
sól
pieprz ziołowy - tak "szczerze"
vegeta wg uznania
Wszystko razem zagniatamy i chłodzimy.
Soczewica
Opakowanie soczewicy2 cebule
olej do smażenia
sól
pieprz ziołowy
troszkę curry
przyprawa maggi ale niekoniecznie
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Wszystko mielimy, doprawiamy, zagniatamy i chłodzimy.
Z podrobami
Ośrodek wieprzowy (płucka, ozorek, serce)kawałek podgardla
mała wątróbka (niekoniecznie)
2-3 cebule
1 jajko
przyprawy ( sól. pieprz z., papryka słodka, majeranek)
Ośrodki i podgardle gotujemy do miękkości, wątróbkę podsmażamy z cebulką. Wszystko mielimy, dodajemy jajko i przyprawy i wyrabiamy.
Kapusta z grzybami
1 kg kapusty kiszonej30 dkg pieczarek
kilka suszonych grzybów
2-3 cebule
olej
przyprawy
ewentualnie bułka tarta
Kapustę z suszonymi grzybami obgotowujemy przez 15 minut, odcedzamy i dobrze odciskamy. Pieczarki z cebulą podsmażamy. Wszystko mielimy na siatce z większymi oczkami niż na mielone. Doprawiamy - jeśli za rzadkie to możemy dodać trochę bułki tartej.
To moje sprawdzone farsze.
Domyślam się co będzie u Was jutro na obiad.
PIEROGI !!!
Życzę smacznego i pozdrawiam.
Mmm, ale mi smaka zrobiłaś! uwielbiamy i tez sami robimy - z mięsem wp-woł, ruskie i z kapustką i grzybami. Pycha!
OdpowiedzUsuń