środa, 10 czerwca 2015

Cukinia jest pyszna

Sezon na cukinie właśnie się zaczyna a że pogoda za bardzo nas rozpieszcza temperaturą i apetyt znikomy to polecam ten przepis na idealny letni obiad lub kolację.

 Curry z cukinią


makaron pełnoziarnisty lub zwykły - polecam świderki
1 młoda cukinia pokrojona w kostkę (ze skórką)
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
sól, pieprz, przyprawa curry
4 łyżki oleju
ser żółty do posypania
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
W blenderze rozdrabniamy cebulę i czosnek - delikatnie szklimy na oleju (nie za długo bo spalony czosnek staje się gorzki) . Dodajemy cukinię, doprawiamy i dusimy aż będzie al dente. Odcedzony makaron dodajemy do cukinii i mieszamy żeby smaki się przegryzły - wykładamy na talerz. Możemy posypać startym żółtym serem.
Danie kusi zapachem, smakiem, łatwością przygotowania - (No. 2 pokroił cukinię i rozdrobnił w blenderze cebulkę oraz czosnek) i małym nakładem finansowym.
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISYwww.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz