Tatko kupił za dużo śmietany a wiecie, że nie znoszę marnotrawstwa jedzenia. Odkopałam przepis podesłany przez koleżankę z forum . Mały rekonesans po lodówce i szafkach i taaaaaaka pyszna babka mi wyszła.
Babka na śmietanie
4 jaja
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 szklanki śmietany Bieluch 12% - duży kubeczek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat ,
opcjonalnie bakalie
polewa mleczna dr.Oetker
Cukier, śmietanę i jaja dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, dodać aromat, bakalie. Jeśli jest za gęste możemy dodać pół szklanki mleka.
Ciasto przełożyć do cienkiej blaszki, np keksówka piec ok. 1 godziny w temperaturze 180*C - sprawdzamy patyczkiem.
Po upieczeniu ostudzić i udekorować polewą.
Ciasto jest delikatne, puszyste i jakby to powiedział Żuczek "gilgotne". Zniknęło szybciej niż się piekło.
Pyszne ciasto na pięknym obrusie od Kasandra.com. pl |
musi być pyszne :) tylko teraz nie zjem bo dietuje sie :P
OdpowiedzUsuń