piątek, 27 lutego 2015

Jak wyczyścić szafki i lodówkę.

 Tatko kupił za dużo śmietany a wiecie, że nie znoszę marnotrawstwa jedzenia. Odkopałam przepis podesłany przez koleżankę z forum . Mały rekonesans po lodówce i szafkach i taaaaaaka pyszna babka mi wyszła.
Babka na śmietanie

4 jaja
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 szklanki śmietany Bieluch 12% - duży kubeczek 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny aromat ,
opcjonalnie bakalie
polewa mleczna dr.Oetker

Wykonanie:
Cukier, śmietanę i jaja dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, dodać aromat, bakalie. Jeśli jest za gęste możemy dodać pół szklanki mleka.


 Ciasto przełożyć do cienkiej blaszki, np keksówka piec ok. 1 godziny  w temperaturze 180*C - sprawdzamy patyczkiem.


Po upieczeniu ostudzić i udekorować polewą.

Ciasto jest delikatne, puszyste i jakby to powiedział Żuczek "gilgotne". Zniknęło szybciej niż się piekło.

Pyszne ciasto na pięknym obrusie od Kasandra.com. pl



1 komentarz:

  1. musi być pyszne :) tylko teraz nie zjem bo dietuje sie :P

    OdpowiedzUsuń