Idąc za ciosem, jakim było spotkanie
z moim wypiekowym guru – Buddy Valastro zapraszam na moją wersję
słynnego tortu RED VELVET.
Trochę go zmodyfikowałam (przecież nie byłabym sobą) bo na
blaszkę 25x35cm potrzeba 1,5 porcji.
Ciasto
250 g bardzo miękkiego
masła
2 szk. drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (w ostateczności cukru wanilinowego)
6 jajek
500 g mąki pszennej
tortowej
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
1,5 łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego kakao
1,5 szklanki jogurtu
naturalnego lub greckiego w temperaturze pokojowej
pół płaskiej łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
Masa
1 l śmietanki kremowej 30%
dobrze schłodzonej
(można też użyć kremówki
roślinnej dostępnej w specjalistycznym sklepie, wtedy nie dodajemy
cukru)
1,5 szklanki cukru pudru
1kg serka naturalnego lub sernikowego
(foto)
żelatyna fix dr. Oetkera
Przełożenie
I warstwa – osączone i
pokrojone brzoskwinie z puszki
II warstwa – kolorowe
galaretki
Dekoracja
galaretka,
barwiona masa, gotowe figurki, wiórki waflowe, owoce, ciastka, rurki
– jednym słowem co kto woli.
Przygotowujemy
galaretki wg przepisu na opakowaniu, można użyć mniej wody.
Składniki
na ciasto – poza kakao, jogurtem i barwnikiem które dodajemy na
końcu- ucieramy na gładką masę.
Gotowe, utarte ciasto pieczemy
przez 60-70 minut w 170-180*C – sprawdzamy patyczkiem.
Studzimy i
przekrawamy na 3 placki.
Ubijamy
kremówkę z pudrem i przygotowaną żelatyną fix, stopniowo
dodajemy serek. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
CIASTO
NIE WYMAGA NASĄCZANIA!!!
Na
I placek wykładamy trochę masy, tak aby zakryć spód.
Wykładamy
brzoskwinie i przykrywamy warstwą masy.
Na to II placek i podobnie –
masa-galaretka-masa i placek III.
Całość tortu smarujemy ''na
brudno'' masą.
Odstawiamy na noc do lodówki aby stężało.
Rano
dekorujemy wierzch i boki.
Dzięki delikatnej masie śmietanowo –
serowej, Red Velvet dosłownie rozpływa się w ustach.
Do obejrzenia moich tortów zapraszam na fp KalMar-owa kuchnia w zakładce zdjęcia -----> TORTY
Do dekorowania używam
silikonowego rękawa który nabyłam w a'Tab.
Tak więc do dzieła, pamiętajcie że: "Do odważnych świat należy" i poradzicie sobie z Waszym pierwszym tortem. Pozdrawiam i życzę powodzenia podczas wypieków.
P.S.
A tu krótki filmik zmontowany do zadania w akcji O matko, jesteś kobietą
A tu krótki filmik zmontowany do zadania w akcji O matko, jesteś kobietą
Ale smaka robisz <3
OdpowiedzUsuńA żebyś wiedziała ;-) RV najlepszy na 2 dzień.
Usuńno nie ! a ja na diecie :D ostatnie ciasto jakie jadłam to szpinakowe w Święta i trzymam się bo kg trzeba zrzucić :)
OdpowiedzUsuńLeśny mech również robię ;-)
Usuń58 year-old Information Systems Manager Florence Gaylord, hailing from North Vancouver enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Sewing. Took a trip to Gondwana Rainforests of Australia and drives a Outlook. mozesz sprobowac tutaj
OdpowiedzUsuń