sobota, 10 października 2015

Tort idealny - Red Velvet.

Idąc za ciosem, jakim było spotkanie z moim wypiekowym guru – Buddy Valastro zapraszam na moją wersję słynnego tortu RED VELVET.


Korzystam z przepisu znalezionego u Kwestia smaku

Trochę go zmodyfikowałam (przecież nie byłabym sobą) bo na blaszkę 25x35cm potrzeba 1,5 porcji.

Ciasto
250 g bardzo miękkiego masła
2 szk. drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w ostateczności cukru wanilinowego)
6 jajek
500 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego kakao
1,5 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego w temperaturze pokojowej
pół płaskiej łyżeczki czerwonego barwnika w proszku

Masa
1 l śmietanki kremowej 30% dobrze schłodzonej
(można też użyć kremówki roślinnej dostępnej w specjalistycznym sklepie, wtedy nie dodajemy cukru)
1,5 szklanki cukru pudru
1kg serka naturalnego lub sernikowego (foto)
żelatyna fix dr. Oetkera


Przełożenie
I warstwa – osączone i pokrojone brzoskwinie z puszki
II warstwa – kolorowe galaretki

Dekoracja
galaretka, barwiona masa, gotowe figurki, wiórki waflowe, owoce, ciastka, rurki – jednym słowem co kto woli.

Przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu, można użyć mniej wody.
Składniki na ciasto – poza kakao, jogurtem i barwnikiem które dodajemy na końcu- ucieramy na gładką masę. 

Gotowe, utarte ciasto pieczemy przez 60-70 minut w 170-180*C – sprawdzamy patyczkiem. 
Studzimy i przekrawamy na 3 placki.

Ubijamy kremówkę z pudrem i przygotowaną żelatyną fix, stopniowo dodajemy serek. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

CIASTO NIE WYMAGA NASĄCZANIA!!!

Na I placek wykładamy trochę masy, tak aby zakryć spód. 
Wykładamy brzoskwinie i przykrywamy warstwą masy. 


Na to II placek i podobnie – masa-galaretka-masa i placek III. 


Całość tortu smarujemy ''na brudno'' masą. 


Odstawiamy na noc do lodówki aby stężało.
Rano dekorujemy wierzch i boki. 


Dzięki delikatnej masie śmietanowo – serowej, Red Velvet dosłownie rozpływa się w ustach. 
Do obejrzenia moich tortów zapraszam na fp KalMar-owa kuchnia w zakładce zdjęcia -----> TORTY

Do dekorowania używam silikonowego rękawa który nabyłam w a'Tab.

Tak więc do dzieła, pamiętajcie że: "Do odważnych świat należy" i poradzicie sobie z Waszym pierwszym tortem. Pozdrawiam i życzę powodzenia podczas wypieków.



P.S.
A tu krótki filmik zmontowany do zadania w akcji O matko, jesteś kobietą


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A żebyś wiedziała ;-) RV najlepszy na 2 dzień.

      Usuń
  2. no nie ! a ja na diecie :D ostatnie ciasto jakie jadłam to szpinakowe w Święta i trzymam się bo kg trzeba zrzucić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 58 year-old Information Systems Manager Florence Gaylord, hailing from North Vancouver enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Sewing. Took a trip to Gondwana Rainforests of Australia and drives a Outlook. mozesz sprobowac tutaj

    OdpowiedzUsuń