środa, 31 grudnia 2014

Sylwestrowy bufet

W lodówce poświąteczne pustki, w portfelu też? Nic się na martwcie, znajdziecie tutaj kilka ciekawych, nie rujnujących domowego budżetu propozycji Sylwestrowego bufetu. Będzie i słodko i słono. Gotowi???

Sałatka z brokułem


1 średni brokuł gotujemy al dente
3-4 jajka na twardo
 kilka pomidorków cherry 
3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego (wersja light)
1 łyżeczka przyprawy do tzatziki
Ugotowany, osączony brokuł wykładamy na półmisek, układamy pokrojone na ćwiartki jajka i połówki pomidorków. Robimy kleksy z majonezu z tzatzikami i gotowe.
Sami zobaczcie jak elegancko i apetycznie prezentuje się sałatka.


Szybka i niezawodna DESKA SERÓW

różne gatunki sera: Brie, Lazur, Camembert, Feta, Gouda, Rolada wędzona, mozzarella, serek wiejski, oscypek
ananas, winogron, konfitura żurawinowa
kabanosy, oliwki
wykałaczki, deska
Dekoracja - fantazja szefa kuchni


Coś na ciepło -
Paszteciki 40szt.
 Na farsz potrzebujemy:
-3-4
udka lub kurczak, 0,5kg pieczarek, 2-3 cebule 
 Na ciasto naleśnikowe:
i tu z proporcjami gorzej - robię na "oko"
mleko, woda gazowana (połowa mleka), 3 jajka, 3 łyżki oleju, szczypta cukru, soli, pieprzu ziołowego, proszku do pieczenia i mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję ciut rzadszą niż mleko skondensowane z puszki.
 Mięsko gotujemy (wywar się nie marnuje i mamy bazę do zupy czy barszczyku), pieczarki i cebulkę podsmażamy. Ostudzone mielimy i doprawiamy wedle gustu (papryka słodka, curry, sól, pieprz).
Ciasto naleśnikowe po przygotowaniu musi trochę odstać, mieszamy i smażymy na patelni - co 2 placek przecieram patelnię natłuszczonym pędzelkiem.na środku placka smarujemy farsz, zakładamy boki i składamy w kostkę (wygodniej obsmażyć niż zrolowane) . Ostudzone krokiety panierujemy w jajku i bułce i smażymy. 

Uciecha dla oka i podniebienia - 
MAKOWE ŚLIMACZKI

gotowe ciasto francuskie
gotowa masa makowa (chociaż wolę sama zrobić)
1 jajko
lukier i posypka do dekoracji
Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem, wykładamy masę makową, zawijamy i kroimy na 12 części, układamy na blasze i pieczemy 12 minut. Dekorujemy lukrem i posypką.


Gotowi na kolejną pyszną propozycję?

Słodka wariacja

- nutella
- dowolny ugotowany budyń - tu śmietankowy
- dowolna polewa - tu krówkowa
- dowolne owoce - tu maliny.
Na dno wykładamy nutellę, następnie budyń, polewę i owoce


Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam
SZAMPAŃSKIEJ ZABAWY I SMACZNEGO!!! 

2 komentarze:

  1. pysznie to wszystko wygląda :) najlepszego na Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, starałam się. Również wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń