sobota, 8 października 2016

Błyskawiczna "Kremówka - palce lizać"

Przepis na to ciasto podrzuciła mi sąsiadka. Trochę go zmodyfikowałam. Ciasto zrobi każdy wypiekowy laik. Nie trzeba tu, nie wiadomo jakich zdolności. Wystarczy mieć piekarnik, mikser i kilka "gotowców".

Kremówka na szybko
2 opakowania ciasta francuskiego
1 op. krem-karpatka 3 minuty
1 duży jogurt grecki
1-2 śmietanki kremówki 30%
1 jajko od posmarowania ciasta

Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasta francuskie układamy na blaszkach, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. 

Wkładamy do piekarnika i włączamy opcję TERMOOBIEG. Jeśli nie ma takiej funkcji w piekarniku to pieczemy osobno.

Krem ubijamy z jogurtem i kremówką - jeśli po dodaniu 1 jest za gęsty dodajemy drugą. 
Upieczone blaty francuskie studzimy i przekładamy masą. Można posypać cukrem pudrem. Dzięki jogurtowi masa nabiera charakteru i nie jest mdła.

Średni koszt składników ok.15zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz